Een kwestie van hebben of zijn / Druk 6

Naar een nieuwe levensoriëntatie in de consumptiemaatschappij

Voorzijde
Achterzijde
22,50
Vandaag besteld,
morgen verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 21,38 i
+
Bestel
ISBN: 9789061315469
Uitgever: Bijleveld, Uitgeverij
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Erich Fromm
Druk: 6
Relevante opleidingen: Haptonomisch Counselor Haptotherapeut
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
Voorgeschreven bij o.a.: Instituut voor Toegepaste Haptonomie
Vervanger van: 9789061315872
NUR: Mens en maatschappij algemeen

«Een kwestie van hebben of zijn» geldt als een der belangrijkste werken van de bekende filosoof en denker over mens en maatschappij Erich Fromm (1900-1980). In dit nog steeds uiterst actuele boek biedt hij fascinerende en radicale analyse van de relatie tussen een samenleving van hyperconsumptie enerzijds en individueel egoïsme en hebzucht anderzijds.

Het is duidelijk dat in deze tijd van economische, maatschappelijke en culturele crisis dit werk niets van zijn actualiteit heeft verloren. Fromms analyse brengt haarscherp de kritieke situatie in beeld van een samenleving die lijkt te hebben gekozen voor «hebben» en tegen de persoonlijke ruimte van het «zijn». Hiermee stelt dit boek de brandende vraag centraal hoe men in een tijd waarin alles draait om geld en bezit nog waarachtig mens kan zijn.

Behalve een messcherpe analyse van de consumptiesamenleving in crisis schetst «Een kwestie van hebben of zijn» de contouren van een nieuwe levensoriëntatie. Het boek biedt zo inspiratie voor het uitzetten van een weg tussen welvaartverslaving en welzijnsillusies. Hier zien we hoe Fromm weer de mens zelf centraal stelt en een bindend ideaal ontvouwt voor een samenleving die de problemen van de eenentwintigste eeuw zowel met het hoofd als met het hart tegemoet kan treden.

De huidige steeds luider klinkende wereldwijde roep om een «deelnemersdemocratie» in plaats van een «consumentendemocratie» komt rechtstreeks voort uit dit boek van Fromm.

«Dit boek zal gelezen worden zolang wij nog gebukt gaan onder onze eigen desillusies met onszelf.» - New York Times Book Review

«Fromms belangrijkste en meest waardevolle boek.» - Fernando Savater