«De dramaturgie van het dagelijks leven» is een klassiek meesterwerk over schijn en wezen in de menselijke omgang.
Erving Goffman (1922-1982) geldt als een der belangrijkste denkers over mens en maatschappij van onze tijd. In dit alom geprezen sleutelwerk gebruikt hij begrippen en beelden uit het theater om het dagelijks leven te ontrafelen en te begrijpen. In het hart van deze analyse van de sociale interactie liggen begrippen zoals «voorstelling», «rol», «façades», «toneel», «publiek» en «podium».
Dit perspectief op ons gedrag en onze omgang met anderen werpt een even helder als soms schrijnend licht op de schijn en werkelijkheid van ons bestaan. Aldus biedt «De dramaturgie van het dagelijks leven» scherp inzicht in de steeds wisselende verhouding tussen persoonlijkheid, openbaar leven en samenleving.
Wie dit boek leest, waant zich aanvankelijk een toeschouwer van een vermakelijke, bonte reeks van personages die tastend en struikelend hun weg zoeken in het maatschappelijke doolhof. Totdat men doorziet dat dit boek evenzeer van fundamentele betekenis is voor begrip van het sociale leven als van het eigen «zelf».
Wat de lezer altijd zal bijblijven, is Goffmans intense individualisme, zijn fundamentele humaniteit en zijn onovertroffen stijl.
«Fijnzinnig, trefzeker, magistraal, onvergetelijk.» - New York Review of Books
«Erving Goffman is terecht befaamd door zijn scherpe oog voor de alledaagse mechanismen waarmee de calculerende burger met anderen omgaat.» - NRC Handelsblad