De interesse voor krimp groeit. Steeds meer regio's en gemeenten in ons land worstelen met bevolkingsdaling, ontgroening en vergrijzing. Leek krimp eerst voorbehouden aan Limburg, Groningen en Zeeland, nu hebben ook de Achterhoek, Drenthe en zelfs delen van de Randstad ermee te maken. Welke oorzaken heeft krimp eigenlijk? Wat betekent een dalende en oudere bevolking voor de kwaliteit van leven in een gebied? Hoe moet je ermee omgaan? En biedt krimp ook nieuwe mogelijkheden? Op deze vragen - en nog veel meer - gaat Krimp, het nieuwe denken in. In het boek leggen de auteurs duidelijk uit wat krimp behelst en hoe je er tegenaan kunt kijken. Ze behandelen relevante inzichten uit de demografie, sociologie en geografie en presenteren een samenhangend raamwerk dat als 'checklist' voor krimpbeleid kan dienen. Naast de theorie komt de praktijk uitvoerig aan bod in de vorm van voorbeelden uit binnen- en buitenland.
Krimp, het nieuwe denken is bestemd voor iedereen met interesse voor krimp, of het nu gaat om studenten, beleidsmedewerkers of adviseurs. Ook voor wethouders die zich zorgen maken over de demografische toekomst van hun gemeente is het een aanrader.
Prof. dr. Gert-Jan Hospers is bijzonder hoogleraar City- en regiomarketing aan de Radboud Universiteit Nijmegen en doceert Economische geografie aan de Universiteit Twente.
Dr. Nol Reverda is lector Sociale integratie bij Hogeschool Zuyd in Maastricht. Daarnaast is hij lector Krimp bij dezelfde instelling en wetenschappelijk directeur van NEIMED, het Nederlands Kennisinstituut Maatschappelijke Effecten Demografische Krimp.