Dit leerboek geeft een breed overzicht van de stand van zaken in de arbeids- en organisatiepsychologie. De hoofddisciplines van het vak de arbeidspsychologie, de organisatiepsychologie, en de personeelspsychologie komen alle drie aan bod.
Via concrete voorbeelden wordt duidelijk hoe je psychologische kennis kunt toepassen om problemen van mensen en organisaties op te lossen. Actuele onderwerpen zoals fusies, diversiteit, cultuurverschillen, technologie en omgevingsinvloeden worden besproken. Uitgangspunt is, dat er dynamische relaties bestaan tussen organisaties, de mensen die erin werken, en de omgeving. Na een overzicht van de historie van het vak worden de methoden en technieken besproken. Daarna volgen hoofdstukken met onderwerpen als doelen, strategie en omgeving; betekenis van werk; relaties tussen arbeid, stress, agressie en gezondheid; motivatie; het ontwerpen van boeiend werk; selectie, beoordeling, training en opleiding; groepen en teams; leiderschap; structuren en coördinatie; organisatiecultuur en verandering.
Het boek is vooral bedoeld voor bachelorstudenten van universiteit en hbo in studierichtingen als Psychologie, Bedrijfskunde, Beleid en Management, Bestuurskunde, Personeel & Organisatie, en Human Resources Management. Maar het is ook geschikt voor professionals en geïnteresseerde leken die zich op de hoogte willen stellen van de huidige kennis over het functioneren van mensen en organisaties.