Vanaf het voorjaar van 1918 wordt de wereld bezocht door het Spaanse griep-virus. Als de storm is uitgeraasd, kan de trieste balans worden opgemaakt 20 tot 40 miljoen doden en een veelvoud hiervan aan zieken. De slachtoffers sterven een gruwelijke dood: hun longen raken gevuld met bloederig vocht waardoor ze stikken. Gezinnen worden verwoest, gemeenschappen vernietigd. Het eind der tijden lijkt nabij.
Bijna 30.000 Nederlanders overlijden, wat overeenkomt met de toenmalige bevolking van de steden als Breda of Amersfoort. 'Ik herinner me de doffe, sombere periode. Voor een kind was er niet veel afleiding en verstrooiing. Mijn viool en mijn boeken moesten mij vertroosten.' Zo denkt auteur Theun de Vries aan de Spaanse griep terug.
In geschiedenisboeken is nauwelijks iets terug te vinden over deze ongekende ramp. De gebeurtenissen zijn ondergesneeuwd geraakt door het einde van de Grote Oorlog en de daarop volgende demobilisatie, revolutionaire bewegingen en vredesbesprekingen.
In veel huizen wordt gerouwd is het meeslepende verslag van een speurtocht naar een vrijwel vergeten drama uit de moderne geschiedenis. Veel feiten, ooggetuigenverslagen en andere wetenswaardigheden worden voor het eerst gepubliceerd. Hiermee is het boek onmisbaar voor iedereen die geboeid is door plagen die de mensheid telkens weer treffen.