Dit handboek geeft een overzicht van de huidige kennis over de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, over de voedingsproblematiek tijdens en na de behandeling en over de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. Omdat steeds meer mensen van kanker genezen of langer overleven, wordt beschreven hoe na afronding van de behandeling voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan kwaliteit van leven en gezondheidswinst op de langere termijn.
Handboek voeding bij kanker wordt inmiddels door veel zorgverleners gebruikt als naslagwerk. Ook de zorgopleidingen hebben het handboek als leerboek omarmd. Deze derde, geheel herziene druk volgt de nieuwste ontwikkelingen in de (oncologische) diëtetiek. Het gaat uit van de meest recente wetenschappelijke feiten en ervaringen. Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd over de interactie tussen voeding en medicatie. Ook is het boek uitgebreid met een tumorspecifiek hoofdstuk over lever-, galblaas- en galwegkanker. Tot slot is er meer aandacht voor immunotherapie: dit wordt steeds vaker toegepast en kan gevolgen hebben voor de voedingszorg.
In deze geactualiseerde uitgave zijn veel hoofdstukken geschreven in samenwerking met auteurs uit andere disciplines dan de oncologische diëtetiek zoals de radiotherapie, interne oncologie, fysiotherapie, sportgeneeskunde, revalidatiegeneeskunde, palliatieve zorg en psychologie. Hieruit blijkt dat de multidisciplinaire zorg die voor kankerpatiënten zo belangrijk is de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid en verbeterd.
Handboek voeding bij kanker is in de eerste plaats geschreven voor (oncologisch) diëtisten die patiënten met kanker behandelen. Maar omdat goede voedingszorg een multidisciplinair karakter heeft en de zorg voor de voedingstoestand van kankerpatiënten ook onderdeel is van het professioneel handelen van artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere paramedici, is dit handboek ook zeker voor hen bedoeld.