Chirurgie is een tot de verbeelding sprekend medisch specialisme. Operaties, traumaopvang, snel handelen: het vak staat vooral bekend om zijn heldhaftige beelden. De kern van de chirurgie zit hem echter in de juiste indicatiestelling aan de hand van chirurgisch redeneren. Om dat te leren heb je nu dit complete, praktijkgerichte boek in handen.
In 'Probleemgeoriƫnteerd denken in de chirurgie' nemen de auteurs je aan de hand van casussen mee in het diagnostische denkproces van uiteenlopende, veel voorkomende chirurgische ziektebeelden. De essentie is dat je met beperkte informatie al een differentiaaldiagnose opstelt en vervolgens aan de hand van een gerichte anamnese, lichamelijk onderzoek en zo nodig aanvullend onderzoek doorredeneert naar de diagnose met bijbehorende behandelopties. Doelgerichtheid staat hierbij centraal. Opereren is een kerntaak voor chirurgen, maar hun werk stopt daar niet. Perioperatieve zorg en vooral ook nazorg zijn belangrijke onderdelen van de chirurgie; die komen in dit boek daarom ook ruimschoots aan bod.
In vijftig hoofdstukken passeert de basis van het chirurgische vak de revue. Als je alle hoofdstukken hebt doorlopen, zul je een aardig eind op weg zijn in de kunst van het chirurgisch redeneren. Het boek is niet alleen een must voor studenten geneeskunde, chirurgen (in opleiding), physician assistants en SEH-artsen, maar ook zeer waardevol voor andere medische professionals die in hun werk te maken krijgen met chirurgische ziektebeelden.