Psychische problemen beperken door preventie en vroegtijdig handelen
Er is steeds meer bewijs dat psychische problematiek beperkt kan worden door
preventie, het beïnvloeden van sociale determinanten en vroegtijdig handelen. Hoewel Nederland over een breed scala aan voorzieningen voor psychische gezondheidszorg beschikt, vindt het handelen vaak (te) laat plaats. Het aantal mensen met een psychische aandoening blijft mede daardoor al jarenlang constant.
De psychische gezondheid verbeteren is in ieders belang
De persoonlijke en maatschappelijke kosten van (ernstige) psychische problemen,waaronder verslavingsgedrag, zijn immens. Het bevorderen van de psychische gezondheid is dan ook in het belang van iedereen. Dit bereiken we niet alleen door de inspanningen van professionals in de psychische gezondheidszorg. We hebben behoefte aan een overheid die oog heeft voor de determinanten van psychische gezondheid en de levenstevredenheid van de bevolking. In de beïnvloeding van die omstandigheden ligt de sleutel tot preventie en/of het positief beïnvloeden van het beloop van een aandoening.
Focus op preventie en vroegtijd handelen
Vroeger is beter verduidelijkt het belang van preventie en vroegtijdig handelen. En het geeft een route aan voor de wijze waarop we – met bestaande middelen – veel betere resultaten kunnen boeken.
Aanbeveling van psychiater Iris Sommer
‘Laten we Van der Stels aanbevelingen ter harte nemen en het aantal doden door psychiatrische aandoeningen rap verminderen. Dat kan niet achteraf, dat moet vooraf, want vroeger is beter.’ – Professor Iris Sommer, psychiater en hoogleraar vakgroep neurowetenschappen, UMC Groningen