Taal over gezondheid en ziekte. Er is taal van ‘medische mensen’ en ‘gewone’ mensentaal over medische zaken. Medische mensentaal wil daartussen een brug slaan, want met taal bereiken wij elkaar, in de beslotenheid van de zorg en in de openbaarheid. Het boek is een combinatie van een leerboek en een boek dat aanzet tot nadenken, vooral gericht op beroepsmatige gebruikers van taal over gezondheid, ziekte en zorg in publieke, groepsgerichte en interpersoonlijke communicatie.
In het eerste deel van het boek ligt de nadruk op de theorie, in het tweede op de praktijk. Sommige onderwerpen komen op meerdere plekken aan de orde, met andere accenten en in een andere context. Hoofdstukken staan daardoor redelijk op zichzelf. Dat maakt selectief lezen mogelijk.
Frans Meijman smult van systematiek, samenhang en context, Annelies Bakker loopt warm voor beeldspraak, verhullen en interactie. Beiden gaan ze voor bewuste aandacht voor taal, juist bij zoiets gewoons en tegelijk persoonlijks, intiems zelfs, als het wel en wee van lichaam en geest.