Eten doen wij allemaal. Goede voeding met de juiste hoeveelheid energie en voedingsstoffen is nodig om in leven te blijven en de voedingstoestand in balans te houden. Maar eten heeft ook een sociale functie. Van eten kun je genieten, en de maaltijd is een moment van rust en gezelligheid. Maar juist de dagelijkse maaltijd is voor veel kankerpatiënten eerder een last dan een genoegen, omdat kanker en de behandeling ervan vaak leidt tot aanzienlijke en specifieke voedingsproblemen.Dit handboek geeft een overzicht van de huidige kennis over voeding bij kanker, de voedingsproblematiek bij verschillende vormen van kanker en behandeling, en de mogelijkheden om via gerichte interventie goede zorg te verlenen.Alle hoofdstukken zijn geschreven door in kanker gespecialiseerde diëtisten van ziekenhuizen en behandelcentra uit het hele land. Waar mogelijk zijn voedingsinterventies gebaseerd op uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek (evidence-based). Voedingsadviezen bij kanker zijn een mix van uitkomsten van studies en ervaringen uit de praktijk van de oncologische diëtetiek (best practice-based), afgestemd op de mogelijkheden, wensen en opvattingen van de patiënt.Het boek is in de eerste plaats bedoeld om informatie en ondersteuning te bieden aan de diëtist die de patiënt met kanker begeleidt. Maar omdat zorg voor de voeding ook hoort tot het professionele handelen van de arts, verpleegkundige en paramedicus, is dit handboek ook voor hen bedoeld.