In de eerste duizend dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, worden we gevormd tot wie we zijn. Invloeden in deze periode zijn bepalend voor de rest van het leven.
Dit boek beschrijft vanuit verschillende vakgebieden hoe de omgeving tijdens het vroege leven de groei, ontwikkeling en gezondheid beïnvloedt. En welke gevolgen dit heeft voor de maatschappij. Door deze kennis in context te plaatsen, ontstaat een unieke visie op de oorsprong van gezondheid en gezondheidsverschillen. Het levert overtuigend bewijs voor het fundamentele belang van een goed begin. Investeren in een goede start levert enorme winst op voor de gezondheid en het welzijn van toekomstige generaties: het is de slimste investering die we kunnen doen, vanuit menselijk, maatschappelijk en economisch perspectief.
Het boek is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hoe we worden zoals we zijn, en eenieder die wil bijdragen aan optimale ontwikkeling en goede gezondheid van generaties in de toekomst.
Tessa Roseboom is hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ze leidt een team van onderzoekers in het AMC. Ze is verbonden aan de onderzoeksinstituten Amsterdam Reproduction & Development en Amsterdam Public Health Research Institute. Eerder schreef ze, samen met Ronald van de Krol, Baby's van de Hongerwinter (2010).