“Orthomoleculaire voeding is voeding die ons bouwstoffen geeft in plaats van voeding die ons leegrooft. Dus alleen die voeding die ons daadwerkelijk voedt,” is een kenmerkende uitspraak van voedingsdeskundige Birgit de Heij.
Informatie over die voeding is terug te vinden in haar twee eerdere boeken De beste dokter staat in de keuken en Gezond door voeding. Beide boeken geven recepten die volledig orthomoleculair zijn opgebouwd. Om tot deze methode van voeden te komen is haar derde boek Het stappenplan ontstaan.
In dit vierde boek staan recepten die ontstaan zijn in het orthomoleculaire centrum De Rietgors in Zeeland. Tijdens de orthomoleculaire dagen zijn kokkerellen, voedingslessen en leren hoe voeding invloed heeft op onze gezondheid, de hoofdaspecten. Voor de groepen die Birgit begeleidde in dit centrum zijn deze recepten ontstaan, soms ook in samenwerking met cursisten.
Daarnaast staan er in dit boek praktische voedingstips om de materie nog beter te begrijpen.
Alle recepten lijken avondmaaltijden voor iemand die op westers eten georiënteerd is. Maar ieder recept is op ieder moment van de dag te gebruiken. Daarmee krijgt men meer groenten binnen dan momenteel vaak het geval is en voorkomt verzuring van ons lichaam. Het zorgt er tevens voor dat er minder tot geen granen op het menu staan waardoor we de eiwitten die in de maaltijden voorkomen beter verteren.
Geen culinaire hoogstandjes in dit boek maar dagelijkse maaltijden.
Achter in het boek staan overzichten van dagelijkse menu’s, van samenstellingen van kruiden en van allerlei borrelhapjes om een idee te geven hoe men dit orthomoleculair kan aanpakken.