Op 5 oktober 1841 ontmoet koopman-reder Gideon Boissevain 'op de beurs al de broeders en zwagers, Claude Crommelin, C. Cruijs, F. der Kinderen, P. van Eeghen, P. Bel, B & A Kooij, A. Huidekoper...' en twee weken later heeft hij 'visite afgelegd bij President van Nederlandsche Handel-Maatschappij Van der Houven om hem te feliciteren met zijn besluit nog een jaar president te blijven. Vriendelijke ontvangst.'
Zeilvaart op Nederlands-Indië identificeert de investeerders in de twaalf schepen van de Amsterdamse rederij Boissevain & Co en geeft hun precieze relatie tot de reder weer. Daarmee draagt het boek nieuwe en gedetailleerde informatie aan in de kennis van de negentiende-eeuwse partenrederij. De relaties tussen de 130 investeerders in de bouw en uitrusting van de barken en schoenerkoffen brengen vier netwerken naar voren, waarin rederijdirecteur Gideon Boissevain en scheepsbouwmeester Cornelis Smit centraal staan.
Zij brengen belangrijke spelers in hun eigen familie, in het Amsterdamse ondernemersbolwerk, in de West-Nederlandse scheepsbouw en in de hen toeleverende bedrijven bij elkaar. Direct en indirect profiteren zij van de beschermende maatregelen van de Nederlandsche Handel-Maatschappij en de koloniale politiek, die de Nederlandse economie overeind moet helpen en houden. Gideons persoonlijke dagboek geeft treffende voorbeelden van de praktijk. Samen met de bredere politieke, economische en maritieme context, waaruit de rederij ontspringt, biedt de invalshoek van dit boek een mooie introductie op het pre-industriële ondernemerschap.