Griekenland vereenzelvigen we haast vanzelf met de Akropolis in Athene, het orakel van Delphi, de wieg van de democratie en de Olympische Spelen. Maar wie het land daadwerkelijk aandoet, ontdekt algauw ook indrukwekkende Byzantijnse kloosters, ruwe Frankische burchten, charmante Venetiaanse havensteden en prachtige Ottomaanse herenhuizen, moskeeën en bruggen. Het moderne Griekenland en de ruimere Griekse wereld heeft zoveel meer te bieden dan zijn wereldberoemde antiquiteiten.
Dit boek gaat niet over de bakermat van de westerse beschaving, maar vertelt het minder bekende verhaal van de Nieuwgriekse geschiedenis. Dat verhaal begint in de late middeleeuwen en neemt je mee op een fascinerende reis doorheen de laat-Byzantijnse, Frankische, Venetiaanse en Ottomaanse periode. Daarna komen natuurlijk de Griekse onafhankelijkheid in de negentiende eeuw en de uitbouw van de moderne natiestaat tot vandaag uitgebreid in beeld, tot en met de Europese integratie en de recente economische crisis.
Dit overzichtswerk beperkt zich niet tot geopolitieke en staatkundige ontwikkelingen, maar staat ook stil bij de evolutie van de Griekse taal en literatuur, de rol van de orthodoxe godsdienst, hoe Griekstaligen in het verleden naar zichzelf keken waren ze nu Romeinen of Hellenen? en de moeizame omgang van de moderne Grieken met de zware culturele erfenis uit de klassieke oudheid.
Pieter Borghart kijkt verder dan de grenzen van het moderne Griekenland en laat ook de geschiedenis van de ruimere Griekse wereld aan bod komen van Cyprus en de vroegere Griekse bevolkingsgroepen in Anatolië, Rusland en het Midden-Oosten tot de hedendaagse diaspora in West-Europa, Noord-Amerika en Australië.