De meerderheid van de mensen woont vandaag in een stedelijke omgeving. Met dat simpele feit wordt onvoldoende rekening gehouden, zeker wanneer het erom gaat de nodige maatschappelijke en politieke conclusies te trekken. Nochtans gaat het om één van de meest diepgaande herstructureringen in de geschiedenis van de mensheid. Het is al enkele decennia het onderzoeksonderwerp van Eric Corijn.
Dit boek bespreekt de belangrijkste kenmerken van de stedelijke transitie, zowel in Vlaanderen, als op wereldvlak. Er is een groeiend spanningsveld tussen steden en landen, zeker wanneer landen een protectionistische, nationalistische koers varen. Steden reageren ook beter op de drie grote planetaire uitdagingen: onze omgang met de natuur, de sociale ongelijkheid en de multiculturele samenleving. Daarom is het ook nodig de stadsgewesten meer bevoegdheden te geven om een duurzame, sociale en culturele transitie mogelijk te maken. Een lokale deeleconomie is één van de instrumenten om tot een nieuwe postnationale samenleving te komen. Een ware stedelijke revolutie!
Op 9 april 2004 overleed Paul Verbraeken. Hij was een veelzijdig activist en vrijdenker die de kritische rede hoog in het vaandel droeg. Hij was veler vriend. Zijn naam is gegeven aan een jaarlijkse lezing met een eminent spreker over een brandend onderwerp.