Boeken gaan het liefst hun eigen weg. Ze worden bedacht en geschreven, en kiezen dan zelfgenoegzaam een eigenzinnig pad. Als ontsnapte vlinders. Zonder imprimatur of index. Sommige verdwalen of worden vergeten. Ten onrechte. Elk boek verdient het om gelezen en herlezen te worden.
De bundel Van Plato tot Pinxten verzamelt 38 gesprekken met significante vrijdenkende humanisten over hun lectuur van een voor hen betekenisvol boek.
Het eerste deel herneemt de gesprekken die programmamaker en auteur Karel Van Dinter wekelijks met een bekende vrijdenker voerde voor de uitzendingen van Het Vrije Woord op de openbare omroep. De rubriek ‘Vrijzinnig Lijfboek’ besteedde daarin aandacht aan de bijzondere betekenis van bepalende boeken voor hun eigen zoektocht en het vrije denken. In 2016 - Het Vrije Woord was intussen uit de ether verdwenen - gaat Karel Van Dinter opnieuw op pad om met inspirerende denkers te praten over hun ‘lijfboek’. Wat is de betekenis daarvan voor hun kijk op humanisme, levensbeschouwing en religie in een diverse en turbulente wereld?
De reeks Humanismen wil het denken over de hedendaagse condition humaine op een prikkelende en eigenzinnige manier stimuleren. Het begrip humanisme krijgt hier een zeer ruime omschrijving: respect voor de mens in zijn diversiteit en pluraliteit en voor de manier waarop individuen zoeken naar identiteit en zingeving. De reeks Humanismen komt tot stand onder begeleiding van prof. dr. Marc Van den Bossche van de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel.