Jaarlijks doen miljoenen Nederlanders en Belgen een beroep op de psychologische hulpverlening. Iets minder dan de helft van ons krijgt ten minste eens in het leven een psychische aandoening. Kortom, vrijwel geen enkele familie in Nederland en Vlaanderen die er níet mee te maken krijgt.
Er zijn talloze zelfhulpboeken over de omgang met bijvoorbeeld een depressie of een verslaving, maar hoe vind je je weg in de psychologische hulpverlening? Wat wordt er van je verwacht en wat kun je zelf verwachten? Wat is een psychische aandoening eigenlijk? Hoe stelt een psycholoog een diagnose? Wat gebeurt er tijdens een psychotherapeutische behandeling? Kan zo’n behandeling ook bijeffecten hebben?
Dit boek is bedoeld voor iedereen die vragen of twijfels heeft over de psychologische hulpverlening. Het wijst de weg en biedt inzicht in wat je kunt doen en mag verwachten. Het is geschikt voor iedereen die, om wat voor reden dan ook, altijd al heeft willen weten hoe het er bij de psycholoog aan toe gaat.
Klinisch psycholoog Paul van der Heijden is als bijzonder hoogleraar verbonden aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. Klinisch psychologe en gedragstherapeute Laurence Claes is als hoogleraar verbonden aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven en de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Cilia Witteman is emeritus hoogleraar Psychodiagnostiek aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.