Het checklist-manifest

over de juiste manier van werken

Voorzijde
24,99
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789057123238
Uitgever: Nieuwezijds b.v., Uitgeverij
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: A. Gawande
Druk: 1
Pagina's: 206
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2010
NUR: Economie en bedrijf algemeen

Ondanks onze gigantische knowhow blijven we in ons werk vermijdbare fouten maken. De reden is simpel: de omvang en complexiteit van onze kennis zijn zó groot, dat we die niet altijd juist en veilig kunnen toepassen. We zijn langer in opleiding, specialiseren ons meer en meer, gebruiken steeds geavanceerdere technologieën… en toch blijven we fouten maken.

Atul Gawande pleit voor de checklist als bescheiden maar efficiënte methode om fouten in het werk te voorkomen. Checklists staan aan de basis van de lastigste opgaven: wolkenkrabbers bouwen, investeringsbeslissingen nemen, openhartoperaties uitvoeren, een restaurant runnen, een vliegtuig besturen – elke taak die een balans vereist tussen vrijheid en discipline, vakwerk en protocol, individueel specialisme en teamwork.

'Het checklist-manifest' is een zoektocht naar de juiste manier van werken aan de hand van prachtige anekdotes. Besluitvorming blijkt decentraler te kunnen, en mensen mogen meer verantwoordelijkheid krijgen. Daarbij zijn ervaring, expertise en een professioneel oordeel belangrijk, maar dat oordeel moet geschraagd en verbeterd worden door een procedure, door overleg en door checks.

Atul Gawande is chirurg en schrijft voor The New Yorker, doceert aan Harvard Medical School en leidt het Safe Surgery Saves Lives-programma van de WHO. Eerdere boeken van zijn hand zijn Complicaties en Beter.

‘Atul Gawande begint op bekend terrein, met zijn ervaringen als chirurg. Maar al snel wordt duidelijk dat hij eigenlijk geïnteresseerd is in een probleem dat praktisch elk aspect van het moderne leven treft ... In geen jaren heb ik zo’n krachtig en inspirerend boek gelezen.’ – Malcolm Gladwell

‘Een welkom boek ... vol levendige verhalen, hartverlammende anekdotes en statistische verrassingen.’ – Financial Times