Lentz

De man achter het persoonsbewijs Een filosofische biografie

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
32,50
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789056158200
Uitgever: Uitgeverij Noordboek
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Jurriën Rood
Druk: 1
Pagina's: 416
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Geschiedenis algemeen Filosofie algemeen

'Wij menen dat er geen politieman, geen V-Mann, zelfs geen provocateur is geweest die de Nederlandse zaak zo een onmetelijke schade heeft berokkend als de schepper van het persoonsbewijs, Lentz,’ schreef historicus Loe de Jong. Lentz was hoofd van de Rijksinspectie voor de Bevolkingsregisters en de bedenker van het beruchte persoonsbewijs. Met zijn perfect geordende bevolkingsadministratie was hij de Duitse bezetter erg van dienst.

Lentz verdedigde zich na de oorlog, net als Eichmann, door te zeggen dat hij deed wat hem werd opgedragen, zonder veel eigen inbreng. Zijn kwaad zou daarmee in de terminologie van Hannah Arendt ‘banaal’ zijn. Dit boek, gebaseerd op nieuw en uitgebreid onderzoek in weinig geraadpleegde archieven, prikt de mythe van het banale kwaad definitief door. Lentz liet zijn dataverzameling bewust uitgroeien tot een instrument van het kwaad en verrijkte zich en passant.

Het verhaal van een Nederlandse Eichmann.

Jurriën Rood is filosoof en filmmaker. Zijn praktisch-filosofische boek Wat is er mis met gezag? haalde de shortlist van de Socratesprijs; zijn tweede boek De kwestie Pegida bereikte de longlist. Ook schreef hij Filosofie van de jamsessie.