De 'Ethica Nicomachea' van Aristoteles behoort zonder twijfel tot de allerbelangrijkste filosofische werken. Centraal in de Ethica Nicomachea staat de vraag hoe de mens een gelukkig en geslaagd leven kan realiseren. Vanuit deze vraagstelling maakt Aristoteles een diepgaande en scherpe analyse van het menselijk gedrag, het menselijk karakter en zijn intellectuele vermogens. Met een groot psychologisch inzicht bespreekt hij de goede en slechte eigenschappen van de mens, de emoties en de fundamentele waarden in het menselijk leven, zoals verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en vriendschap. Aristoteles laat op indringende wijze zien dat er op het gebied van de moraal geen absolute normen bestaan en dat elke ethische theorie moet uitgaan van de menselijke natuur en de manier waarop mensen zich in alledaagse situaties gedragen.
In de ontwikkeling van de Europese cultuur heeft de Ethica Nicomachea een belangrijke rol gespeeld. Door de geschiedenis heen heeft het werk een zeer grote invloed gehad op filosofen, kerkvaders, schrijvers, geleerden en politici. Eeuwenlang was het de autoriteit op het gebied van de moraal. De laatste decennia staat de Ethica van Aristoteles met name in de vakkringen volop in de aandacht.
De vertaling is (in beide edities) voorzien van een uitgebreide inleiding in de filosofie van Aristoteles in het algemeen en de Ethica Nicomachea in het bijzonder, van verklarende aantekeningen, een uitgebreide bibliografie en een begrippenindex. In de gebonden editie is daarnaast ook de Griekse tekst afgedrukt.
INHOUD
Woord vooraf 7
Inleiding 9
I. Hoofdzaken van het leven en werk van Aristoteles 9
II. De filosofie van Aristoteles 17
III. Ethica 53
Selecte bibliografie 72
Ethica Nicomachea 77
Boek I Het laatste doel van het menselijk
handelen en het hoogste goed: geluk 79
Boek II Het optimaal functioneren in
moreel opzicht: deugd 101
Boek III Verantwoordelijkheid voor het handelen;
de deugden moed en gematigdheid 116
Boek IV Andere deugden die met de
emoties te maken hebben 141
Boek V Rechtvaardigheid 163
Boek VI Het optimaal functioneren in
intellectueel opzicht 188
Boek VII Zelfbeheersing en gebrek aan
zelfbeheersing; genot 205
Boek VIII Vriendschap 232
Boek IX Vriendschap (vervolg) 255
Boek X Bespreking van genot; de uiteindelijke
opvatting van geluk 277
Toelichting 301
De tekst 402
Index 404
Index Griekse termen 416