Het Marokkaans Arabisch is de algemene spreektaal van Marokko en ook van de meeste Marokkanen in Nederland en Vlaanderen (naast het Berber, dat zij vaak als eerste taal spreken). Hoewel er regionale verschillen bestaan, is de omgangstaal rond de grote steden Rabat, Meknès en Fès de standaard. Het Marokkaans, dat niet wordt geschreven, verschilt aanzienlijk van het geschreven Modern Standaard Arabisch, de schrijftaal en de taal van de overheden in de Arabische wereld.
Deze cursus kan goed zonder hulp van een docent en zonder voorkennis van het Modern Standaard Arabisch worden doorgewerkt. Hij bestaat uit twee niveaus. Het eerste niveau behandelt de klankleer. De cursist begint met behulp van het uitgebreide geluidsmateriaal aan een grondige oefening van de uitspraak. In 41 lessen komt vervolgens de basisgrammatica aan bod. Met een gedegen kennis van de grammatica werkt de cursist op het tweede niveau aan uitbreiding van een vooral praktische woordenschat. Hij oefent in 24 lessen zijn spreek- en luistervaardigheid aan de hand van de thema's kennismaking, sociale omgang, wonen en huisvesting, eten en drinken, een taal leren, onderwijs en opvoeding, werk en beroepen en tot slot ziekte en gezondheidszorg. De cursist is na afloop in staat te communiceren met Marokkanen (en ook Algerijnen) tijdens vakantie, werk en in beroepssituaties.
Deze cursus Marokkaans is gedurende vele jaren en op alle niveaus beproefd (volksuniversiteit, hbo en universiteit) en geschikt voor zowel zelfstudie als klassikaal gebruik. De gratis beschikbare audiobestanden bieden de cursist zo'n 7 uur aan luister- en spreekvaardigheidsoefeningen. Voor deze cursus is geen kennis van het Arabisch of het Arabische schrift nodig.
Jan Hoogland (1957) is arabist en universitair docent Arabisch aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij was zeven jaar directeur van NIMAR, het Nederlands Instituut Marokko. Hij voerde de eindredactie van de grote Arabische woordenboeken (Bulaaq, 2003 en 2009).
'Een uitstekende cursus, uitgebreid, met veel leuke oefeningen, heel toegankelijk voor een toch zo moeilijke spreektaal; kan cursisten goed resultaat opleveren.' - Nederlandse Bibliotheek Dienst / Biblion
Audio-materiaal op: www.bulaaq.nl [downloads]