In Het Noord-Holland van Roel de Wit 1927-2012 beschrijft biograaf Herman de Liagre Böhl het leven van Roel de Wit in het teken van natuur, Partij van de Arbeid, Amsterdam en Noord-Holland. Commissaris van de Koning Johan Remkes neemt het boek woensdag 19 oktober in ontvangst in het Provinciehuis in Haarlem.
Roel de Wit was als natuurbeschermer, wethouder van Amsterdam, burgemeester van Alkmaar en commissaris van de Koningin in Noord-Holland een tegenstrijdig persoon in politiek en bestuurlijk opzicht.
Vanaf zijn jeugd was hij een principiële natuurbeschermer, maar vanaf 1965, toen hij in de hoofdstad bestuurder was geworden, ontpopte hij zich ook als een fervente 'stadsuitbreider'. Hoe lieten de verstedelijking en het natuurbehoud zich met elkaar rijmen? De spanning die er tussen natuurbescherming en urbanisering bestond, bracht hem keer op keer tot compromissen. Dat was ook zijn belangrijkste uitdaging en de ruimtelijke ordening zijns inziens het aangewezen middel. Keuzen moesten er gedaan worden en beslissingen genomen, soms zelfs ten koste van de natuur.
Hij placht te zeggen: 'Besturen is rationeel handelen en daarbij moet men vuile handen durven te maken.'
Herman de Liagre Böhl (Amsterdam, 1943) is historicus en schrijver. Eerder publiceerde hij biografieën van Herman Gorter, Floor Wibaut, Han Lammers en Heiko Miskotte. Daarnaast schreef hij over de naoorlogse geschiedenis van Nederland en van Amsterdam en over de landelijke stadsvernieuwing in de jaren tachtig.