Boer en Stad

De Nieuwe Ruigezandster Polder in Groningen

Voorzijde
Achterzijde
27,00
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789052946153
Uitgever: Uitgeverij Profiel
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Berend Wierenga
Druk: 1
Pagina's: 112
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Regionale stadsgeschiedenis

“Boer en Stad” gaat over de Nieuwe Ruigezandster Polder, nieuw land in de monding van Reitdiep en Lauwers in het noordwesten van de provincie Groningen, ontstaan in 1877.

De stad Groningen, vanwege historische redenen eigenaar van deze grond, bouwde er zeven boerderijen.

Het boek beschrijft hoe de Stad de polder heeft ontwikkeld en hoe Stad en bewoners met elkaar zijn omgegaan in de ruim honderd jaar dat het stadspolder was. In de eerste decennia van de twintigste eeuw werd de Nieuwe Ruigezandster Polder voorwerp van felle ideologische strijd. De opkomende SDAP wilde de boerderijen laten exploiteren door de Stad zelf (wat gedeeltelijk ook gebeurde), de voorstanders van het particulier initiatief wilden verhuren aan zelfstandige ondernemers.

Ruime aandacht wordt besteed aan het landbouwbedrijf in de polder.

Over wat er werd verbouwd, het personeel, de werktuigen en de financiële resultaten.

De start van de eerste boeren viel samen met het begin van de beruchte landbouwcrisis van de jaren tachtig van de negentiende eeuw met dramatisch lage prijzen voor landbouwproducten. Later profiteerden

de boeren van hoge landbouwprijzen tijdens de Eerste Wereldoorlog, maakten vervolgens de economische depressie van de jaren dertig mee, met daarna de Tweede Wereldoorlog. In het derde kwart

van de twintigste eeuw, waren ze onderdeel van de spectaculaire veranderingen in de landbouw als gevolg van de mechanisatie.

Het boek gaat ook over het dorp Lauwerzijl, ontstaan tegelijk met de Nieuwe Ruigezandster Polder. Hier woonden de arbeiders en middenstanders ten behoeve van de polder. Toen de werkgelegenheid in de

landbouw verdween, is Lauwerzijl niet leeggelopen, maar heeft zich juist ontwikkeld tot een sterke kern.

En via de het verhaal van de familie Wierenga, hun geschiedenis met de Nieuwe Ruigezandster Polder, komen we dichter bij de het menselijk wel en wee van de polderbewoners.

Lauwerzijl als meest noordelijk dorp van het Westerkwartier mag zeker eens in het zonnetje gezet worden!

Het boek is ook in breder verband relevant, vanwege de inkijk die we krijgen in de wijze van besluitvorming over de polder, hoe de politiek hierop van invloed was en wat dit betekende voor de bewoners van boerderij en dorp.

Wij hopen dat u plezier zult beleven aan dit boek!