Geschiedenis honderden bedrijven van 21 dorpen verzameld in Bedrijvenboek De Marne
Vanaf 1800 tot 2018; met veel foto’s en duidelijke plattegronden
Ruim 10 jaar werkte de Vereniging Historische Kring De Marne aan het Bedrijvenboek van de voormalige gemeente De Marne. In het boek wordt de veelkleurige geschiedenis beschreven van de vele bedrijven en bedrijfjes die vanaf plm. 1800 / 1850 tot 2018 in de 21 woonkernen actief waren en zijn. Geillustreerd met honderden foto’s, luchtopnames en overzichtelijke kaarten per dorp. Een uitgebreide index van zaken- en persoonsnamen maakt het boek extra toegankelijk. In samenwerking met uitgeverij Profiel organiseert Historische Kring een intekening, om voldoende bestellingen te verzamelen. Het omvangrijke gebonden boek van plm. 448 pagina’s kost bij intekening € 32,50; intekenen kan tot 31 augustus; daarna is de prijs € 39,50. Het boek is te bestellen bij de uitgever (www.profiel.nl) en de boekhandel.
Het Bedrijvenboek De Marne verschijnt medio november 2019.
Bedrijven en ambachten
In het boek worden in alfabetische volgorde de bedrijvigheid en ambachten in alle 21 dorpen onder de loep genomen. Vervolgens gaat het boek op straatnaam en huisnummer de percelen langs, waarvan bekend is dat daar bedrijven waren en/of ambachten werden uitgeoefend.
Verder zijn enkele hoofdstukken opgenomen over specifieke vormen van bedrijvigheid, zoals over:
financiële instelllingen en bankwezen, industriële activiteiten (zoals melkfabriek, chichoreifabriek, strokartonfabriek), kwekerijen en tuindersbedrijven, dorscoöperaties, loonbedrijven en vlasbewerking. Aandacht wordt besteed aan de algemene ontwikkeling van middenstand en bedrijfsleven, verdwenen oude ambachten en beroepen en actuele ontwikkelingen.
Betekenis bedrijven
Bij de keuze welke bedrijven in het boek zijn opgenomen moesten keuzes worden gemaakt, waarbij steeds naar volledigheid is gestreefd. In deze keuzes heeft de Historische Kring zich laten leiden door het gebruik van de percelen door de jaren heen. Hierin is de redactie, samengesteld uit personen uit de diverse dorpen en uit diverse geledingen, zorgvuldig te werk gegaan.
De tekst, in combinatie met foto’s en andere illustraties, is in nauwe samenwerking met de redactieleden en de eindredactie tot stand gekomen. Steeds is gestreefd in de teksten een duidelijk historisch beeld te schetsen en de betekenis en de ontwikkeling van het bedrijf te duiden, samen met de hierbij behorende personen.
Het begin
In 2008 nodigde het bestuur van de Vereniging Historische Kring De Marne een groep mensen uit voor een bespreking in De Hoornstertil in Wehe-Den Hoorn. Er werd een breed samengestelde werkgroep geformeerd. Hierbij werd rekening gehouden met de woonplaats van de leden, hun bekendheid met de plaatselijke situatie en een aantoonbare belangstelling voor de plaatselijke geschiedenis.
Bij de informatieverstrekking werd steun verkregen van diverse instelingen, zoals de gemeente De Marne, Verhildersum en het Visserijmuseum. En erg veel particulieren hielpen mee, waaronder Marne-kenner Wim Mollema, die vele foto’s heeft verstrekt.