Het managen van kennis en het creëren van onderscheidende organisatiecompetenties zijn twee belangrijke bronnen voor duurzame concurrentievoordelen. Teams die de competentie bezitten om op een innovatieve wijze kennis te creëren en te leren, vormen hiervoor een van de belangrijkste bouwstenen. Het is dan ook van belang voor diegenen die in en met teams werken om meer over de 'lerende kant' van het teamfunctioneren te weten.
Teamleren is een van de eerste studies waarin het leren van teams centraal staat. De jarenlange praktijkervaring van de auteur wordt gekoppeld aan relevante literatuur over teams. Het boek biedt een integrale theoretische verkenning van de mechanismen en dynamieken die samengaan met teamleren. Vanuit tal van disciplines worden basisconcepten verzameld voor het beschrijven, analyseren en begeleiden van teamleerprocessen. Deze concepten worden
geïntegreerd in een conceptueel kader voor teamleren. Met dit kader kunnen concrete teamleerprocessen vanuit een nieuw en geïntegreerd perspectief worden bestudeerd. Vervolgens richt dit boek zich op het begeleiden van teamleerprocessen. Het biedt een referentiekader met handvatten voor de keuze van interventies, methoden en learning tools.
Teamleren is bedoeld voor iedereen die in en met teams werkt, zoals adviseurs, facilitators en managers, maar ook voor diegenen die zich bezighouden met onderzoek naar organisationeel leren en lerende organisaties.
Dr. Thijs H. Homan is als universitair hoofddocent en senior projectleider verbonden aan het Centre for Organisational Learning and Change van Universiteit Nyenrode. Daarnaast is hij zelfstandig organisatieadviseur.