De eerste veldgids over hommels in Nederland en België. Met hun gezellige dikke en wollige uiterlijk en vriendelijke gezoem behoren hommels tot de bekendste en meest gewaardeerde insecten van Nederland en België. Hun kleurrijke uiterlijk doet vermoeden dat ze makkelijk op naam te brengen zijn, maar helaas is dat lang niet altijd zo.
Gelukkig is er nu voor het eerst een Nederlandstalige veldgids waarin alle soorten beschreven en rijkelijk geïllustreerd zijn met foto’s en fraaie tekeningen. De uitgebreide inleidende hoofdstukken geven informatie over bouw, levenswijze, biotopen, bedreigingen en bescherming. Voor lastige soorten is ook een uitgebreide morfologische tabel opgenomen. Nu met genitale afbeeldingen van alle soorten, belangrijk voor de determinatie.
Martijn Kos is entomoloog bij eis Kenniscentrum Insecten. Hij is gespecialiseerd in angeldragers zoals bijen, mieren en graafwespen. Zijn interesse richt zich met name op de hommels en hij schreef de meest recente tabel voor de Nederlandse soorten.
Vincent Kalkman is entomoloog bij Naturalis Biodiversity Center waar hij werkt aan de biogeografie en bescherming van libellen wereldwijd. In Nederland gaat zijn interesse onder meer uit naar hommels en wantsen.
Jeroen de Rond is een expert op het gebied van de Noordwest Europese bijen en wespen en is een begenadigd illustrator. Zijn tekeningen zijn bij insectenliefhebbers geliefd omdat het zichtbaar is dat hij dieren en hun kenmerken echt van het veld kent.
John Smit is entomoloog bij eis Kenniscentrum Insecten waar hij zich vooral bezig houdt met bestuivers, zowel zweefvliegen als bijen.