Over de veerkracht van de natuur in ons land ... Voortdurende veranderingen in het gebruik en beheer van onze omgeving, planologische beslissingen die de wereld om ons heen telkens weer in een nieuw jasje steken, en niet op de laatste plaats het sluipende proces van klimaatverandering maken dat de natuur steeds meer op de proef wordt gesteld. De prangende vraag is: tot hoever kan de veer worden opgerekt? Over dit actuele onderwerp gaat Buigen of barsten, een bundel van wetenschappelijke beschouwingen over de veerkracht van de natuur in ons land.
Aan de orde komen soorten en soortengroepen (waaronder orchideeën, schimmels en waterplanten) en levensgemeenschappen als duingraslanden, natte heiden en kwelders. Maar ook wordt ingegaan op theoretische grondslagen en het gebruik van modellen. Wat is de betekenis van het hebben van goed gedocumenteerde referenties in het natuurbeheer en natuurbeleid, hoe om te gaan met nieuwe landschappen? Ieder hoofdstuk is geschreven door een student samen met een gerenommeerde vakgenoot.
De eindredacteuren Joop Schaminée en John Janssen vertegenwoordigen samen vele jaren van ervaring op het gebied van natuur en landschap in binnen- en buitenland.
Deel 7 in de reeks Vegetatiekundige Monografieën, tot stand gekomen in een nauwe samenwerking tussen Radboud Universiteit Nijmegen, Wageningen Universiteit en Hogeschool Van Hall Larenstein. De eindredacteuren Joop Schaminée (hoogleraar aan beide universiteiten) en John Janssen (voormalig lector aan de hogeschool en onderzoeker bij Alterra) vertegenwoordigen samen vele jaren van ervaring op het gebied van natuur en landschap.
planologie, landschappen, natuur en landschap, cultuurlandschappen, flora, fauna, landschappen, biodiversiteit, natuurbeheer, natuurbeleid, klimaatverandering, vegetatiekunde, ecologie, duingraslanden, natte heiden, kwelders