KlasNL - Nederlands leren naar A2 bestaat uit twee cursusboeken. In twaalf lessen worden herkenbare onderwerpen en situaties behandeld, zoals het openbaar vervoer, online kopen, natuur en milieu en (vrijwilligers)werk. In dit eerste boek komen onderwerpen aan bod als het weer, naar een feestje gaan, hobby’s en kinderen. KlasNL biedt een brede variatie aan tekstsoorten die cursisten in het dagelijks leven kunnen tegenkomen, zoals e-mails, kaartjes, reclamefolders, omroepberichten en telefoongesprekken. In de lessen staan steeds de taalhandelingen centraal. Cursisten leren hun eigen boodschap naar voren te brengen. Dit doen ze in verschillende en deels activerende werkvormen. Cultuur, lezen en schrijven voor je plezier en aandacht voor liedjes complementeren iedere les.
De lessen zijn opgebouwd via het ABCD-model. Bij alle fasen zijn verschillende soorten oefeningen. Ook is er veel aandacht voor herhalen, het maken van leeskilometers en praktijkgericht leren. Dit laatste gebeurt zowel in de les als daarbuiten, in de vorm van opdrachten die cursisten stimuleren het geleerde in het dagelijks leven toe te passen. Met de KlasNL-kaart kunnen cursisten bijhouden in welke buitenschoolse situaties zij vaardigheden hebben toegepast en welke plannen zij hebben voor de komende weken. De leergang voldoet hiermee aan de eisen van de Wet inburgering (2022).
In de Woordentrainer die bij de cursusboeken hoort, staan de woordenschatoefeningen en woordenlijsten waarmee de cursisten kunnen werken aan hun productieve woordenschatkennis. Zo leren zij in dit deel van KlasNL ongeveer 1000 van de meest frequente en relevante woorden en beheersen ze aan het einde van KlasNL - Nederlands leren naar A2 2000 woorden.
Op de bijbehorende website vinden de cursisten studiewijzers, audio’s, woordenschat-, grammatica- en uitspraakoefeningen en de woordenlijsten met vertalingen in het Arabisch, Tigrinya, Engels, Frans, Spaans, Farsi, Turks en Russisch. Docenten kunnen docentenhandleidingen, studiewijzers, kopieerbladen en toetsen aanvragen.
Dit boek is geschreven voor anderstaligen die in een rustig tempo Nederlands willen leren. Dit kunnen laagopgeleiden zijn, maar ook middelbaar opgeleide anderstaligen.
De auteurs Martijn Baalman, Fouke Jansen, Vita Olijhoek en Anja Valk zijn allen opgeleid als taalwetenschapper en NT2-docent. Ze ontwikkelen leermiddelen voor het NT2-onderwijs.