De bestuurlijke kaart van Nederland / Druk 7

Het openbaar bestuur en zijn omgeving in nationaal en internationaal perspectief

Voorzijde
Huidige versie niet beschikbaar:

De bestuurlijke kaart van Nederland / Druk 7

ISBN: 9789046907344
Uitgever: Coutinho
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Gerard Breeman Wim van Noort Mark Rutgers
Druk: 7
Relevante opleidingen: Bedrijfskunde Bestuurskunde/Overheidsmanagement
Pagina's: 224
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2020
Voorgeschreven bij o.a.: Haagse Hogeschool (HHS)
Vervanger van: 9789046905241
Categorie: Bestuur & beleid
NUR: Bestuurs- en beleidskunde

De bestuurlijke kaart van Nederland is een eerste kennismaking met de instituties en organisaties in en rondom het openbaar bestuur. Het boek geeft een overzicht van hoe het openbaar bestuur in Nederland eruitziet en zich ontwikkelt, en het schetst de inrichting van het openbaar bestuur op de verschillende niveaus.

Het boek start met de kenmerken van het Nederlandse openbaar bestuur. Vervolgens gaat het uitgebreid in op de verschillende bestuurslagen: rijk, provincie en gemeente, en hun onderlinge relaties. De overheid is niet de enige institutie die publieke taken vervult. Daarom is er ook aandacht voor de rol van maatschappelijke organisaties, verenigingen en bedrijven in het openbaar bestuur. Tot slot komt de invloed van de Europese Unie en internationale organisaties op Nederland aan bod. Het boek hanteert een dynamisch perspectief en belichten diverse trends in het openbaar bestuur, zoals decentralisatie, regionalisering en mondialisering.

In deze herziening zijn voorbeelden geactualiseerd en is de feitelijke informatie geüpdatet.

Het boek bevat een helder overzicht van sleutelbegrippen, kaders met actuele discussies en achtergrondinformatie, literatuursuggesties en vragen voor de student. Dit maakt De bestuurlijke kaart van Nederland een uitstekend (zelf)studieboek voor hbo- en wo-studenten van onder meer bestuurskunde, politicologie, rechten, journalistiek en communicatie. Het boek is goed te gebruiken naast meer theoretische inleidingen in de bestuurskunde.