De relevantie van de Europese Unie is de laatste jaren enorm toegenomen door problemen als de financiƫle crisis, klimaatverandering en vluchtelingenstromen. Des te belangrijker is het om te begrijpen hoe de EU werkt. Dit boek beschrijft en analyseert de Europese samenwerking.
Onder andere het Europees beleid, de belangrijkste integratietheorieƫn en een beknopte geschiedenis van de Europese samenwerking komen in het boek aan bod. Daarnaast worden ook de rol van Nederland binnen de Europese Unie, de grenzen van de EU en de 'kloof' tussen de burger en Brussel belicht.
Deze uitgave is volledig herzien en geactualiseerd om aan te sluiten bij de huidige status van de Europese Unie. Zo zijn er verwijzingen over de Brexit opgenomen en is het oude hoofdstuk over buitenlandbeleid gesplitst in twee nieuwe hoofdstukken: Handel en Ontwikkelingssamenwerking, en Veiligheid en Defensie.
De bestuurlijke kaart van de Europese Unie richt zich op hbo- en wo-studenten van opleidingen op het gebied van bestuurskunde, politicologie, economie, Europese studies en journalistiek. Daarnaast is dit boek een nuttig naslagwerk voor professionals die te maken hebben met 'Europa'.
Anna van der Vleuten is als universitair hoofddocent Europese Integratie verbonden aan de opleiding politicologie van de Radboud Universiteit Nijmegen.