De brede basis van het sociaal werk / Druk 1

Grondslagen, methoden en praktijken

Voorzijde
Huidige versie niet beschikbaar:

De brede basis van het sociaal werk / Druk 1

ISBN: 9789046905821
Uitgever: Coutinho
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Marcel Spierts Ard Sprinkhuizen Margot Scholte Marc Hoijtink Ed de Jonge
Druk: 1
Relevante opleidingen: Social Work
Pagina's: 348
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2017
Voorgeschreven bij o.a.: Hogeschool Rotterdam Hogeschool Utrecht
Categorie: Sociaal onderwijs
NUR: Welzijnswerk

Sociaal werkers zijn als duizendpoten actief in de samenleving. Ze werken binnen een diversiteit aan organisatorische contexten vanuit een veelheid aan functies. Daarbij werken ze samen met cliƫnten, professionals, vrijwilligers en mantelzorgers. Bovenal zijn ze er voor de meest uiteenlopende bevolkingsgroepen waarbij ze worden geconfronteerd met allerhande individuele, sociale en maatschappelijke vraagstukken. In deze complexiteit dreigt het zicht op de gemeenschappelijke basis van het beroep verloren te gaan. Dit zicht is echter van groot belang voor het ontwikkelen van een krachtige beroepsidentiteit, voor de herkenbaarheid van de beroepsgroep, en voor het verstevigen van de positie van het beroep in de samenleving. Dit boek biedt inzicht in een representatieve selectie van methoden en praktijken met bijzondere aandacht voor de gemeenschappelijke grondslagen. Zo wordt recht gedaan aan de veelkleurigheid die het beroep kenmerkt, maar vooral ook aan de brede basis die hieraan ten grondslag ligt.

De brede basis van het sociaal werk bestaat uit vier delen en een beschouwend slothoofdstuk. Deel I beschrijft de gemeenschappelijke basis van het sociaal werk met aandacht voor historische kwesties, belangrijke thema's, de wetenschappelijke kennisbasis en het methodisch handelen. De structuur voor de overige delen verwijst naar de diverse oorsprongen van het sociaal werk - social casework, social group work en community development. In die delen ontstaat een beeld van een professional die kan werken op individueel niveau, op het niveau van gezin, groep en gemeenschap en zich daarbij tegelijk inzet voor het verbeteren en opbouwen van een gezonde en rechtvaardige samenleving.

Het boek is geschreven voor studenten van sociale studies. De aandacht in het boek voor de recente veranderingen in de verzorgingsstaat en het sociale domein maakt het ook zeer geschikt voor professionals. Het online studiemateriaal richt zich op het conceptualiseren en concretiseren van de leerinhoud.

De diverse hoofdstukken zijn geschreven door verschillende auteurs met ruime expertise in het sociaal werk. Het boek staat onder redactie van Marcel Spierts, Ard Sprinkhuizen, Margot Scholte, Marc Hoijtink, Ed de Jonge en Lia van Doorn.