Ons gedrag komt voort uit biologische, psychische en sociale processen. Onderzoek wijst uit dat in al die processen, sociale verbondenheid met andere mensen een centrale rol speelt. Erfelijke aanleg is in deze benadering net zo belangrijk als de werking van onze hersenen en sociale invloeden. Basisboek Psychologie laat zien dat verfijnde mechanismen tot gedrag leidt dat in eerste instantie irrationeel lijkt, maar eigenlijk het resultaat is van een diepe sociale verbondenheid met andere mensen.
De uitgave bespreekt de psychische processen die invloed hebben op het sociaal functioneren van mensen zoals het denken, waarnemen en leren, maar ook motivatie, sociale omgang en communicatie. Voor professionals die veel met andere mensen werken is het belangrijk om te weten waar gedrag door gestuurd wordt en hoe daar invloed op uitgeoefend kan worden. Om het functioneren van de mens te verklaren, komen de rol van onze evolutie en het verschil tussen menselijke vermogens en dat van (sociale) diersoorten en andere organismen regelmatig aan de orde.
Basisboek Psychologie geeft inzicht in het brede werkveld van de psychologie. Het helpt studenten en professionals om belangrijke begrippen en toepassingen te definiëren en met elkaar in verband te brengen. Ieder onderwerp wordt geïllustreerd met aansprekende casussen, praktijkvoorbeelden en ondersteunend beeldmateriaal. Op de bijbehorende website staan
interactieve meerkeuzevragen, een begrippentrainer en links naar filmpjes.
Het boek is gericht op studenten van opleidingen op het gebied van welzijn, zorg en onderwijs en voor studenten van (sociaal) juridische en HRM studies. Dankzij de aansprekende schrijfstijl en opmaak is het boek ook interessant voor elke (aankomend) professional die meer wil weten over psychologie en sociale verbondenheid.
Jakop Rigter werkt bij De Haagse Hogeschool als docent psychologie en psychopathologie en als senior onderzoeker bij het lectoraat Jeugd & Opvoeding. Hij heeft meerdere bestsellers geschreven op het gebied van de psychologie en psychopathologie.