De bestuurlijke kaart van Nederland is een eerste kennismaking met de instituties en organisaties in en rondom het openbaar bestuur. Het boek schetst de inrichting van het openbaar bestuur op de verschillende niveaus. Deze zogenoemde kaartkennis gaat vooraf aan meer theoretische beschouwingen over het openbaar bestuur.
Vertrekpunt van dit boek zijn de bestuurlijke instituties op nationaal niveau, gevolgd door een bespreking van het binnenlands bestuur en de internationale instituties waarbinnen het Nederlandse openbaar bestuur functioneert. Hierbij wordt een brede opvatting over het openbaar bestuur gehanteerd. Naast de staatsinstellingen komen daarom ook de niet-gouvernementele instellingen en organisaties die bepalend zijn voor het functioneren van het openbaar bestuur aan de orde.
Het boek bevat een helder overzicht van sleutelbegrippen, kaders met actuele discussies en achtergrondinformatie, en vragen voor de student. Op de ondersteunende website staan interactieve oefeningen en links. Dit maakt De bestuurlijke kaart van Nederland een uitstekend (zelf)studieboek voor hbo- en wo-studenten van onder meer bestuurskunde, politicologie, journalistiek en communicatie.
Het boek is in zijn geheel geactualiseerd in theorie en voorbeelden. Er is er een nieuwe hoofdstukindeling op basis van de driedeling nationaal bestuur (rijk) - middenbestuur (provincie en waterschap) - lokaal bestuur (gemeente en regio). Ook is er meer aandacht voor de interactie tussen de verschillende bestuurslagen (multi level governance). De interactieve oefeningen en links op de website zijn bijgewerkt.
Dr. G.E. Breeman en dr. W.J. van Noort zijn universitair docent bij het instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. Prof. dr. M.R. Rutgers is hoogleraar Filosofie van het openbaar bestuur aan de Universiteit van Amsterdam.