'Je bent een geboren leraar of je bent het niet', luidt het vooroordeel. Bij goed lesgeven en een band met de klas opbouwen hoort ook orde houden in de klas en in de school als geheel. Leerlingen blijken ook het best te presteren in een geordende en veilige omgeving. Gelukkig valt orde houden voor een groot deel te leren.
Lessen in orde biedt (aanstaande) leraren een methode om een stimulerend werkklimaat te creëren. Deze methodiek, de Whole School Approach, is op vijf niveaus uitgewerkt: de klas, de school, de leraar, de leerling en de ouder. Voor deze niveaus worden instru¬menten aangereikt om een plezierig leer- en leefklimaat te creëren en adviezen gegeven over het ingrijpen bij ordeverstoringen. Het boek geeft tevens handvatten om binnen de school tot een gezamenlijke aanpak te komen. Verder is er aandacht voor zorgleerlin¬gen en het sturen van groepsprocessen.
Lessen in orde is een praktijkboek met veel voorbeelden van ervaringen. Op de bijbehorende website staan reflec¬tievragen, opdrachten, verdiepingsstof en documenten zoals voorbeeldbrieven, beoordelingsformulieren en checklists.
Het boek is bedoeld voor studenten aan lerarenop¬leidingen, startende leraren, zij-instromers, schoolleiders en voor leraren die hun onderwijs willen verbeteren.
Peter Teitler is docent aan het Seminarium voor Orthopedagogiek van de Hogeschool Utrecht met als specialisme het omgaan met gedragsproblemen. Hij staat zelf voor de klas en is lerarenopleider. Samen met Ans van Brussel schreef hij Lessen in orde op de basisschool.