Niet alleen als je een eigen bedrijf hebt of als zzp'er werkt is het van belang om indernemend en innovatief te zijn. Ook professionals in een organisatie moeten voortdurend ondernemen en innoveren. Dat vraagt om specifieke kwaliteiten van de professional, maar ook van de organisatie. Krijgt en neemt de professional voldoende speelruimte om te experimenteren? Hoe zorgt hij ervoor dat er naar zijn ideeën geluisterd wordt? En hoe krijgt hij binnen de organisatie ondersteuning bij het realiseren van deze ideeën?
In Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn werkt de (toekomstige) professional geleidelijk toe naar een business- en evaluatieplan voor een eigen innovatief idee. Daarin geeft hij aan hoe deze nieuwe kans het beste gerealiseerd en geëvalueerd kan worden. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het signaleren van kansen en het voeren van de dialoog daarover met diverse belanghebbenden.
Elk hoofdstuk start met leerdoelen, gevolgd door een casus. Vanuit deze casus wordt de stap gezet naar het theoretische gedeelte. Dit wordt afgewisseld met relevante artikelen, onderzoeksrapporten, interviews, beleidsrapporten en weblogs. Elk hoofdstuk eindigt met een samenvatting. Achter in het boek is een uitgebreide begrippenlijst opgenomen. De ondersteunende website biedt praktijkopdrachten, voorbeelddocumenten en verwijzingen naar diverse bronnen.
Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn is bedoeld voor studenten van sociale studies en (para)medische opleidingen. Daarnaast kan het gebruikt worden door professionals in zorg en welzijn.
Petra Verhagen is socioloog en docent bij de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Eerder publiceerde zij bij Uitgeverij Coutinho Kwaliteit met beleid - Basisboek voor sociale studies.
Charlotte Haarsma-den Dekker is als fiscaal jurist werkzaam bij Ernst & Young Luxemburg. Voorheen was zij docent bij de opleiding CMV van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.