Liegen is eigen aan de mens en aan het maatschappelijk leven. Er bestaat geen vorm van gedrag, geen specifiek antwoord en geen specifieke lichaamsreactie die samenhangt met leugenachtigheid. Wetenschappelijk onderzoek toonde evenwel aan dat afwijkingen van het basisgedrag significant meer of juist minder voorkomen bij leugenaars. Ieder mens vertoont dus eigen individuele leugensignalen.
De auteurs overlopen de functie van leugens in de samenleving, met een historisch overzicht van de leugendetectie tot op heden. Er is ruime aandacht voor psychofysiologische en psychologische processen, die de oorzaak zijn van verbale, non-verbale en geschreven leugensignalen. Dit werk heeft de betrachting een state of the art te maken van huidige nationale en internationale wetenschappelijke kennis over de leugen en zijn detectie.
Het boek richt zich in de eerste plaats tot beroepsgroepen die, meer dan andere, met leugens geconfronteerd worden en waar het opsporen ervan een centrale rol speelt, met name de magistratuur, de politie, de advocatuur en deskundigen aangesteld in onderzoeken. Maar ook de geïnteresseerde burger kan vernemen hoe leugens in het dagelijks leven kunnen ontdekt worden.
Marc Bockstaele is (ere)hoofdcommissaris bij de federale gerechtelijke politie Gent, inhoudelijk coördinator van de Belgische cursussen verhoortechnieken.