De initiatiefnemers van dit boek, Marloes Pomp en Bob Vermaak, constateerden dat bij de overheid inmiddels alle rek uit de vernieuwingen van de medezeggenschap is. Is de WOR nog wel geschikt anno 2014 en hoe krijgt de OR toch eindelijk die strategische positie? Heeft de OR zijn uiterste houdbaarheidsdatum bereikt?
Nieuwe vormen van medezeggenschap/participatie lijken nodig om de veranderingen in de organisatie en de omgeving aan te kunnen. Dit boek onderzoekt de thema's vernieuwing, betrokkenheid en besluitvorming bij de overheid. Met voorwoord van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties).
Het boek beantwoordt met 19 actuele verhalen van overheidsexperts de volgende vragen:
Welke veranderingen spelen er binnen de samenleving en de overheid?
Wat is het effect van deze veranderingen op overheidsorganisaties en haar medewerkers?
Hoe zijn de verhoudingen binnen de overheid op het gebied van medezeggenschap? Hoe is de participatie binnen de overheid georganiseerd?
Hoe denken betrokkenen over de veranderende medezeggenschap bij de overheid?
Met o.a. bijdragen van burgemeester Michael Sijbom (Losser), Michiel de Vries (Radboud Universiteit Nijmegen), Wim van Oosterhout (voorzitter Departmentale Ondernemingsraad van ministerie van OCW), Lex Schellevis (ondernemingsraadslid bij de provincie Gelderland, Ineke Nijhuis (voorzitter van de ondernemingsraad bij de gemeente Hengelo), Alexander Meijer (gemeentesecretaris van gemeente De Ronde Venen) en Mr. Gerard Roes (Directeur Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving).