Lekker vies

het verhaal van onze smaak in 52 ingrediƫnten en gerechten

Voorzijde
23,99
Leverbaar vanaf 17 juni 2025
Met 5% studentenkorting
voor 22,79 i
+
Bestel
ISBN: 9789045049939
Uitgever: Atlas Contact
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Klaartje Scheepers
Druk: 1
Pagina's: 240
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2025
NUR: Eten en drinken algemeen Mens en maatschappij algemeen

Waarom kunnen we van sommige gerechten geen genoeg krijgen, maar gruwelen we van andere eetbare dingen? En wat zeggen onze smaakvoorkeuren over wie we zijn? Dat onderzoekt Klaartje Scheepers in Lekker vies aan de hand van 52 gerechten, van A(ndijviestamppot) tot Z(uur op je haring). Ze is gefascineerd door de manier waarop onze geschiedenis, cultuur, evolutie, biologie en persoonlijke herinneringen onze eetgewoontes vormen. Zo maakt nostalgie dat we genieten van een broodje bal uit de voetbalkantine en kleuren fysiologie en cultuur onze waardering voor gelatineuze structuren. Een bijzondere plek in ieder culinair hart wordt ingenomen door onze guilty pleasures: kant-en-klare nasi uit de supermarkt, roze koek uit een automaat, een kapsalon laat in de avond. Er zijn trends (het bokkepootje is bijna vergeten maar voor extravagante stroopwafels staan Tik Tok-rijen) en tegenstrijdigheden (we hijsen de Italiaanse cucina povera op een voetstuk maar onderwaarderen onze Hollandse pot). In 52 sprankelende, verhelderende verhalen brengt Scheepers in Lekker vies onze (on)smakelijke eetgewoontes in kaart.