Roerend nam ik afscheid van mijn vrouw, dikke tranen rolden ons over de wangen. Wij spraken nog een code af. Mijn vrouw zou zich nooit vrijwillig melden voor een transport naar het idyllisch werkkamp, tenzij ik bepaalde woorden en zinswendingen schreef. Wij spraken een adres af in Holland, waar wij elkaar later zouden ontmoeten. Toen verdween ik, zwaar bepakt en beladen, zoals duizenden voor mij waren gegaan. Theresienstadt, 28 september 1944
In juli 1942 werd Siegfried van den Bergh samen met zijn vrouw naar Westerbork gedeporteerd. Na jaren van ontbering in de concentratiekampen Westerbork, Theresienstadt, Auschwitz en Gleiwitz keerde hij terug. In 1945 werd zijn aangrijpende getuigenis, Deportaties, voor het eerst gepubliceerd.
Dit belangrijke historische document is een van de eerste ooggetuigenverslagen van de kampen en biedt een ongefilterd inzicht in de gruwelijke realiteit van de Holocaust. Van den Berghs sobere en prachtig geschreven relaas is een noodzakelijke herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en benadrukt de menselijke veerkracht te midden van ondenkbare wreedheden.
S. van den Bergh (1912- 2000) was econoom en overleefde vier concentratiekampen. In 1977 publiceerde hij Kroonprins van Mandelstein, over zijn leven voor, tijdens en na de oorlog.
Over Kroonprins van Mandelstein: ‘Dit boek roept een reactie bij mij op die ik maar van heel weinig boeken kan herinneren: een diep gevoel van onthutsing, verwarring en ook bewondering.’ Vrij Nederland
‘Een boek dat je geen moment loslaat.’ Het Parool
‘Woede en verdriet grijpen de lezer aan.’ De Tijd