Amsterdam, het water en de mensen

Een dag aan de Amstel in 1275

Voorzijde
9,99
Leverbaar vanaf 31 oktober
+
Bestel
ISBN: 9789044657234
Uitgever: Prometheus
Verschijningsvorm: Hardcover
Auteur: Gabri van Tussenbroek Ranjith Jayasena
Druk: 1
Pagina's: 120
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2024
NUR: Geschiedenis algemeen

Op 27 oktober 2025 is het 750 jaar geleden dat Amsterdam voor het eerst in een document is genoemd. Die dag staat centraal in Amsterdam, het water en de mensen, een dag die begon met bloed. Gabri van Tussenbroek en Ranjith Jayasena nemen de lezer in een uiterst toegankelijk verhaal mee naar de oevers van de Amstel in het jaar 1275. Amsterdam bestond op dat moment al langer. Maar wat was het voor plaats? Wat weten we over de mensen die er woonden en hoe hielden ze hun voeten droog? Waarom kregen de mensen hier een privilege van graaf Floris V? Hoe zat het ook alweer met Gijsbrecht van Amstel? En waarom is Amsterdam eigenlijk Amsterdam geworden? Amsterdam, het water en de mensen is geschiedschrijving in optima forma. Voor wie wil weten wat de oorsprong is van onze hoofdstad, is het verhaal van 1275 verplichte kost.

Gabri van Tussenbroek is bouwhistoricus. In 2023 publiceerde hij zijn magnum opus De houten eeuw van Amsterdam. Bouwen, werken en wonen in de middeleeuwse stad (1275-1578).

Ranjith Jayasena is archeoloog. Hij schreef onder meer Graaf- en modderwerk. Een archeologische stadsgeschiedenis van Amsterdam.

Over Graaf- en modderwerk:

‘Dit prachtig geïllustreerde boek is voor elke Amsterdamse inwoner interessant om zijn eigen stedelijke ondergrond te weten te komen.’

Amstelodamum

Over De houten eeuw van Amsterdam:

‘Je hoeft er niet voor in Amsterdam te wonen om het een buitengewoon interessant boek te vinden.’

Wim Daniëls, Max Magazine

‘Monumentaal werk.’

HP/De Tijd