Een uitdaging voor de geest.
Een wiskundig raadsel is zowel een genot als een marteling. Het geeft je de gelegenheid om te breinbruisen en te hersenhozen – voor een minuut, een uur of een week. Tegelijkertijd is de frustratie groot als je de oplossing niet vindt.
Een goed raadsel laat je niet meer los. In De kabouterformule presenteert Alex van den Brandhof in twintig hoofdstukken problemen over kabouters die de kleur van hun muts moeten raden – zich houdend aan strikte spelregels. Meestal denk je in eerste instantie: dat kán toch niet! En dan blijkt er toch een geniale oplossing te bestaan.
Het boek is méér dan gewoon een bundel raadsels, vanwege de diepe en onverwachte connecties met wiskunde in de meest pure vorm. Getaltheorie, coderingstheorie, grafentheorie: het zijn maar een paar deelgebieden van de wiskunde die bij de oplossingen van pas komen. Er zijn zelfs raakvlakken met vragen waar wiskundigen nog geen antwoord op hebben. De kabouterformule is een bron van verwondering.
Alex van den Brandhof (1976) is wiskundedocent en wetenschapsjournalist. Hij schrijft over wiskunde voor NRC. Bij Prometheus verschenen van hem onder andere De zeven grootste raadsels van de wiskunde en Priemwoestijnen.
Over Priemwoestijnen:
‘Priemwoestijnen bewijst dat wiskunde nog springlevend is en als een sneltrein voortraast.’
Trouw