Tussen mei 1941 en het einde van de Tweede Wereldoorlog zaten er bijna tweeduizend Nederlanders gevangen in het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen. Bijna 90 procent overleefde dit niet. Wie waren deze Nederlanders, hoe en waarom kwamen zij in Mauthausen terecht en wat stond hun te wachten? Niet eerder verscheen de volledige geschiedenis van de Nederlandse gevangenen in Mauthausen. Op indringende wijze vertelt historicus Gerben Post hun verhaal en laat hij zien welke plaats dit kamp inneemt in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis.
Gerben Post (1978) is historicus en specialiseerde zich na de master Holocaust – en Genocidestudies in de geschiedenis van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hij is verbonden aan instellingen als het Joods Cultureel Kwartier en doet zelfstandig historisch onderzoek. Dit heeft onder meer geresulteerd in de boeken Lotty’s bankje. Stilstaan bij de Jodenvervolging in Amsterdam (2018), Schöffer & Co. Familiebedrijf in verzetszaken (2021) en Joachimsthal. Familie en firma, 1823- 1945 (2023).
Over Schöffer & Co.:
‘Post heeft heel veel boven water gehaald. En talrijke geschiedenissen, waarvan sommige al eerder waren opgetekend, met elkaar weten te verknopen. Goed geschreven, in verhalende vorm, heeft dat geresulteerd in een geslaagd tijdsdocument.’
Stichting 1940-1945
‘Spannende studie (...) heel precies en boeiend
geschreven.’
Historisch Nieuwsblad