Voor Bastiaan Ragas hoorde de kerk in zijn jeugd bij de zondag, net zoals nu de sportwedstrijden van zijn kinderen bij de zaterdagmiddag. Maar inmiddels worden kerken omgebouwd tot appartementencomplexen, is Kerstmis een familiefeestje met heel veel eten geworden en staat Pasen voor velen synoniem voor de paashaas en The Passion op televisie. Is dat dan wat na dertig jaar ontkerkelijking is overgebleven als christelijke erfenis?
We gaan wel met z’n allen op zingevingsweekenden, yogaretreats of mind- fulnesscursussen op Ibiza. Zijn we dan toch nog steeds op zoek naar een wonder, ‘God’ of ‘iets’? Ragas is in elk geval blijven zoeken.
Gefascineerd door de Bijbelse verhalen vraagt hij zich af wat ze ons nu nog kunnen leren. Waarom zijn ze geschreven? Door wie? En wat is de samenhang tussen al die verschillende teksten? Met die vragen gaat Ragas te rade bij zijn vriend en predikant-theoloog Ad van Nieuwpoort.
In het voorjaar van 2018 vertrekken ze samen naar de Abdij van Egmond. Aan een houten kloostertafel voeren ze de eerste open en eerlijke gesprekken die het fundament van Jezus, waarom? zullen vormen.
Bastiaan Ragas (1971) is zanger, acteur en schrijver van onder meer Papa is heel even aan de telefoon en Huisje, boompje, buikje.
Ad van Nieuwpoort (1966) is theoloog, predikant en schrijver van onder meer Uit de tijd. Wat bezielt een liberale dorpsdominee en Leven! zonder oplossing. De parabel van Job als levensles.
‘Het mooie van het verhaal van Jezus is dat heel ons mensenleven daarin aan de orde komt. Geloof, liefde, ongeloof, vertwijfeling, verraad, ziekte, wanhoop, eenzaamheid, noem maar op. Het is natuurlijk niet voor niets dat elk jaar de Matthäus-Passion zulke volle zalen trekt. Heel ons kwetsbare bestaan, waar we vaak voor weglopen, krijgt taal.’
Ad van Nieuwpoort