Wat deden twee vrouwen, geliefden, hier in het noorden? Laten we zien wat de stilte met ons doet, hadden ze tegen elkaar gezegd. De huizenmarkt speelde een rol in het besluit, als een vijandige natuurkracht, maar ze noemden hun trek een experiment.
Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het noordelijke platteland een oud huis met een diepe tuin, een sappig stukje toekomst. In de kleine glazen kas, achter in de tuin, ontfermt Esse zich na haar werk over de stekjes.
Rivka zet zich in de schuur aan wat haar meesterwerk moet worden.
Het stel maakt nieuwe vrienden in de gemeenschap, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking. En wanneer de geliefden hechter worden met een tv-psychiater uit een naburig dorp, trekt er langzaam een schaduw over de idylle.
In haar nieuwe roman vertelt Nina Polak over de breekbaarheid van liefde en het verlangen om ergens te aarden. Buitenleven voert langs de drassige grensgebieden tussen natuur en namaak, hoogmoed en zelfhaat, geloof en wanhoop.
Nina Polak (1986) schreef eerder de romans We zullen niet te pletter slaan (2014, genomineerd voor de Anton Wachterprijs, de ANV Debutantenprijs en de Opzij Literatuurprijs) en Gebrek is een groot woord (2018, winnaar BNG Bank Literatuurprijs, De Inktaap en het Charlotte Köhler-stipendium). Ze is redacteur bij De Correspondent.