BABO - Geweld in het gezin bespreekbaar maken met jonge kinderen

Aanpak in de preventie en zorg bij intrafamiliaal geweld

Voorzijde
Achterzijde
125,00
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789044137361
Uitgever: Maklu, Uitgever
Verschijningsvorm: Wallet or folder
Auteur: Dorien Wuyts Anneleen Roelandts
Druk: 1
Pagina's: 166
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2020
NUR: Orthopedagogiek

1 op de 4 kinderen komt in aanraking met een of meerdere vormen van geweld in het gezin, door ruzies, (v)echtscheiding, partnergeweld, overmatig straffen, onmacht van de ouders... Dit laat bij elk kind sporen na, ook als ze enkel getuige zijn. Bij jonge kinderen missen we geregeld de signalen van intrafamiliaal geweld. Vaak omdat we niet weten hoe we met jonge kinderen over dit thema kunnen spreken en omdat jonge kinderen weinig taal hebben om te verwoorden wat er in hen omgaat.

Babo is een methodiek om met jonge kinderen (3-8 jaar) in gesprek te gaan over het gezin, kinderen weerbaarder te maken (preventie) en geweld in het gezin bespreekbaar te maken (interventie). Babo geeft je de mogelijkheid om ook de allerkleinsten aan het woord te laten, individueel, in groep of samen met het gezin.

De methodiek van Babo is ontwikkeld voor alle professionals die beroepsmatig met jonge kinderen in aanraking komen (leerkrachten, hulp- en zorgverleners). Centraal in de methodiek staat de figuur ‘Babo’. Hij nodigt jonge kinderen uit om stil te staan bij het leven in een gezin en geweld in het gezin bespreekbaar te maken. Aan de hand van tekeningen, doe-opdrachten, een handpop en verhalen met Babo in de hoofdrol, vertellen jonge kinderen over de afspraken en gewoonten in hun gezin, over fjne en moeilijke gezinssituaties en over hun ervaren emoties. Babo oefent met jonge kinderen in het kunnen aangeven van grenzen en opkomen voor zichzelf in het gezin. Bovendien reikt Babo je concrete tools aan om zorgwekkende gezinssituaties en intrafamiliaal geweld vroegtijdig te detecteren en te bespreken met kinderen en ouders. Met de aangereikte werkvormen kan je een aanbod op maat uitwerken en integreren in de dagelijkse werking met jonge kinderen.

Dorien Wuyts is ontwikkelingspsychologe (PhD) en traumatherapeute (EMDR) voor kinderen en hun gezin en lector binnen de opleiding Sociale Readaptatiewetenschappen.

Anneleen Roelandts is orthopedagoge met expertise in moeilijk hanteerbaar gedrag bij jonge kinderen en lector binnen de opleiding Banaba Buitengewoon Onderwijs.

Dorien Wuyts en Anneleen Roelandts zijn beide expert intrafamiliaal geweld binnen de onderzoeksgroep Resilient People UCLL en leiden professionals op in het praten en werken met jonge kinderen en hun gezin rond intrafamiliaal geweld.

Met een voorwoord van Anja Van Looveren, kinderpsychologe Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen.