Autisme kent een zeer ruime invulling omdat het beschreven wordt als een spectrum. Wat bij het ene kind werkt, werkt bij het andere kind juist omgekeerd. Deze toolbox vraagt om verder te kijken dan het gedrag dat een kind vertoont.
Het doel van deze toolbox is tweeledig:
- Het in kaart brengen van het denkpatroon van een kind wanneer er een vermoeden is van autisme, bijv. bij hoogbegaafdheid.
De toolbox geeft je de mogelijkheid om een eerste screening naar autistisch denken uit te voeren. Aan de hand van 9 testen krijg je inzicht in het denkpatroon van het kind. Elke test wordt uitgebreid besproken en behandelt een verschillend onderdeel van het autis-tische denken: Centrale Coherentie, Executieve Functies en Theory of Mind. Een checklist zorgt bij een vermoeden van autisme voor het overzichtelijk in kaart brengen van het denken door therapeuten, leer-krachten en CLB-medewerkers.
- Vanuit de testen wordt er teruggekoppeld naar de dagelijkse klassi-tuatie. Dankzij tal van voorbeelden en oplossingen is deze toolbox een handig instrument om in de klaspraktijk te gebruiken.
Deze link met het werkveld maakt het mogelijk om verder te kijken naar het aanpakken van de moeilijkheden in de klas. De vele praktische voorbeelden geven de lezer wellicht veel herkenning.
Adi Van den Brande begon als leerkracht binnen de autiwerking. Sinds 2014 begeleidt ze ouders van hoogbegaafde kinderen en kinderen met autisme bij Het Lampje in Heverlee (www.hetlampje.be). Ze heeft zich gespecialiseerd in het werken met de omgeving rond kinderen met de dubbeldiagnose: hoogbegaafdheid en autisme. Hiervoor geeft ze lezingen en cursussen aan ouders, scholen en hulpverleners. Naast de begeleiding van de omgeving, brengt ze het denk-patroon van kinderen met (een vermoeden van) autisme in kaart. Dit paspoort geeft de mogelijkheid om begeleiding op maat van het kind te voorzien.