Methoden en technieken van onderzoek is een uitgebreide handleiding voor het opzetten, uitvoeren en uitwerken van kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Dit boek is met een tweeledig doel geschreven: het beschrijft hoe de student een goed onderzoek uitvoert en het helpt om een kritisch gebruiker van andermans onderzoek te worden.
Na bestudering van dit boek heb je een inleidende behandeling gehad van een aantal benaderingen, strategieën en methoden waarmee je je onderzoeksproject kunt aanpakken. En minstens zo belangrijk: je zult ook inzien dat er niet een bepaalde methode bestaat die het beste is voor alle soorten onderzoek. Om het onderzoeksproces te leren begrijpen, wordt het proces in dit boek fase voor fase doorlopen. Daarbij zal regelmatig terugverwezen worden naar eerdere hoofdstukken om het herhalende karakter van het onderzoeksproces te benadrukken.
In het boek is veel aandacht besteed aan voorbeelden uit de praktijk, die het doen van (praktijkgericht) onderzoek tot leven brengen. Daarnaast is er oefenmateriaal beschikbaar op de bijbehorende digitale leeromgeving MyLab.
Nieuw in deze editie
Volledig geactualiseerd door nieuwe voorbeelden en cases.
Meer aandacht voor focusgroepen.
Actiegericht en praktijkgericht onderzoek wordt meer uitgewerkt.
Hoe tot een probleemstelling te komen krijgt meer aandacht.
Onderzoek doen vanuit big data.
Het conceptuele model wordt nader uitgewerkt.
Uitgebreidere MyLab met meer video.
Doelgroep
Methoden en technieken van onderzoek is geschreven voor studenten in het hoger onderwijs, maar het is ook geschikt voor zelfstudie of als naslagwerk.