In Psychiatrie in de verpleegkunde maakt de student op grondige en boeiende wijze kennis met de verschillende facetten van de psychiatrie vanuit een verpleegkundige invalshoek. Het boek behandelt de oorzaken, symptomen en behandelingen van uiteenlopende psychische stoornissen, zoals angst- en eetstoornissen, schizofrenie en depressie. Aan de hand van de DSM-5 wordt de theoretische basis gelegd en komen diverse vormen van afwijkend gedrag aan de orde. Er is speciale aandacht voor de rol van de verpleegkundige, het verpleegkundig proces, ethisch zorgverlenen, verpleegkundige diagnostiek en interventies bij de meest voorkomende stoornissen. Belangrijke focus van het boek is het verhaal van de mensen die door deze stoornissen werden getroffen: door de persoonlijke verhalen van patiënten komt de theorie tot leven.
Psychiatrie in de verpleegkunde gaat in op eigentijdse problemen en recente onderzoeksresultaten, en biedt studenten veel hulpmiddelen om het studeren te vergemakkelijken en het kritisch denken en klinisch redeneren te stimuleren, zoals leerdoelen, cases, schema’s, waar/onwaar-vragen, zelftests en samenvattingen.
Nieuw in deze editie
Deze tiende editie bevat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van geestelijke gezondheid. Zo worden onder andere de volgende, nieuwe onderwerpen behandeld:
- contextuele therapie;
- Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz);
- Shared Decision Making;
- Niet-aangeboren hersenletsel;
- GHB;
- euthanasie.
Doelgroep
Dit boek is geschreven voor studenten verpleegkunde in het hoger onderwijs.