Gezondheidspsychologie is een grondige inleiding waarin het begrijpen van gedrag rondom ziekte en gezondheid, zowel van de patiƫnt als zijn omgeving, centraal staat. Onderwerpen zoals gezond gedrag, stress, preventie, ziek worden, ziektebeleving en de impact van ziekte op de omgeving zijn hieraan gerelateerd en worden uitgebreid besproken.
Het boek is overzichtelijk opgebouwd rondom drie thema's:
- gezondheid, gedrag en gezond blijven;
- ziek worden en gezondheidszorg;
- ziek zijn en de impact van het individu en zijn omgeving.
Deze drie thema's worden besproken vanuit verschillende invalshoeken, bijvoorbeeld de economische aspecten, menselijke relaties en erfelijke eigenschappen.
Naast een sterk theoretisch kader bevat Gezondheidspsychologie veel didactische elementen, zoals een samenvatting, leerdoelen en begrippen per hoofdstuk. De tekstkaders bieden de student de kans na te denken over de besproken theorie aan de hand van actuele onderzoeksresultaten. De discussiekaders nodigen de student uit na te denken over eigen overtuigingen en ervaringen.
Nieuw in deze editie
De structuur van de 4e editie van Gezondheidspsychologie is aangepast, waardoor het boek overzichtelijker en beter leesbaar is voor studenten. Daarnaast is elk hoofdstuk uit het boek geactualiseerd.
Bij deze editie is de digitale leeromgeving MyLab beschikbaar. Hier kunnen studenten met de opgedane kennis in de praktijk aan de slag door middel van de eText, meerkeuzevragen, een begrippentrainer, relevante weblinks en verdiepende artikelen. Voor docenten zijn er powerpoints beschikbaar op MyLab.
Doelgroep
Studenten in het hoger onderwijs bij de opleidingen verpleegkunde, fysiotherapie, toegepaste psychologie en social work.