Iedereen wil oud worden, maar wie wil er ook oud zijn? Er bestaan helaas nog veel negatieve denkbeelden over het ouder worden en over ouderen, terwijl de meeste ouderen juist goed functioneren. Door die denkbeelden wordt er in de (geestelijke) gezondheidszorg onvoldoende stilgestaan bij de sterke kanten, mogelijkheden en veerkracht van deze groep cliënten. Het idee dat verandering op oudere leeftijd nog mogelijk is, is ook relatief nieuw.
Dit handboek heeft als doel om gespreksvoering zo positief en simpel mogelijk te maken voor alle professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg die met ouderen werken. Verschillende onderwerpen die specifiek met oudere cliënten te maken hebben, komen aan bod, zoals het omgaan met cognitieve beperkingen, het voeren van crisisgesprekken en gesprekken over suïcidaliteit, en het toepassen van mediatieve gespreksvoering. Je vindt vele tips en oefeningen en een groot aantal casussen die je uitnodigen morgen al met oplossingsgerichte gespreksvoering te beginnen.
Nieuw in deze editie
De tweede editie van dit boek is dusdanig aangepast dat het beter geschikt is voor studenten in het hoger onderwijs. Hierdoor is het boek ook een stuk compacter en goedkoper ten opzichte van de eerste editie. Daarnaast zijn alle hoofdstukken uit het boek geactualiseerd.
Doelgroep
Psychologiestudenten en professionals in hulpverlening en onderwijs.